Creative Concept

Nyheder fra hele Danmark

Generelt

Farverige hækplanter – skab liv i haven

Efteråret er en fantastisk tid for at nyde farverige hækplanter i haven. Nogle af sæsonens bedste bladfarver finder man hos arter som rød kornel, der får flammende røde blade, og tørnebusk, der skifter til en dyb purpurrød nuance. Også sumakken imponerer med sine gule, orange og røde farver. Disse planter tilføjer en ekstra dimension til haven og giver den et smukt efterårsfarvet udtryk.

Planter, der tåler skygge

Hvis din have er præget af skygge, er der også rige muligheder for at skabe farverige hækplanter. Skyggetålende planter som hækplanter med farverige blade kan give et smukt og levende udtryk selv i de mørkere områder af haven. Prøv for eksempel at plante buskpurpur, der har lilla-røde blade, eller skyggemispel, som har smukke grønne blade. Disse planter trives fint i delvis skygge og kan være med til at skabe et indbydende og stemningsfuldt miljø i haven.

Planter, der trives i sol

Mange farverige hækplanter trives bedst i direkte sol. Nogle af de mest populære valg er lavendel, rosmarin og timian. Disse planter elsker varme og tørre forhold og vil blomstre smukt i solen. For at finde den perfekte opvaskemaskine til dit køkken, kan du find den ideelle opvaskemaskine. Uanset om du foretrækker en kompakt model eller en større enhed, er der sikkert en løsning, der passer til dine behov.

Planter med høstfarver

Planter med høstfarver er et fantastisk valg til at tilføje dybde og variation til din have. Disse planter udvikler smukke, varme farver om efteråret, som kan strække sæsonen og tilføje en ekstra dimension til haven. Nogle gode eksempler er kornel, viburnumbuske og japanske løn. Planterne skifter gradvist fra grønne nuancer til gule, orange og røde toner, hvilket skaber en spektakulær farvepalette. Disse planter er ikke kun smukke, men de tiltrækker også sommerfugle og andre bestøvere, hvilket giver ekstra liv i haven.

Planter, der giver årstidsvariation

Hækplanter, der ændrer sig gennem årstiderne, kan tilføje spændende variation til haven. Nogle arter har flotte blomster om foråret, mens andre udvikler farverige blade om efteråret. Eksempelvis kan man plante en bærmispel, som har hvide blomster i maj og får flotte røde blade i september-oktober. En kornel har gule blomster i april-maj og rød-orange blade om efteråret. Ligeledes kan en almindelig liguster skifte fra grønne til rødlige blade i løbet af sæsonen. Ved at vælge planter med årstidsvariation kan man skabe en have, der hele tiden byder på nye farver og udtryk.

Planter, der er nemme at pleje

Mange hækplanter er relativt nemme at pleje og passe. Blandt de mest populære er buskroser, som kræver regelmæssig beskæring, men ellers er robuste og tåler både sol og skygge. Liguster er også en god valgmulighed, da den er nøjsom og nem at holde i form. Desuden er der mange løvfældende buske som berberis, kornel og snebær, som er hårdføre og kræver minimal pleje. Disse planter egner sig godt til hække, da de hurtigt danner tæt bevoksning og kræver kun lidt vedligeholdelse for at se velplejet ud.

Planter, der er vintergrønne

Vintergrønne planter er en fantastisk måde at skabe liv og farve i haven selv i de koldeste måneder. Nogle gode eksempler er kristtorn, laurbærkirsebær og buksbom. Disse planter beholder deres grønne blade hele året rundt og tilfører haven et friskt og levende udtryk, selv når de fleste andre planter er gået i dvale. Kristtorn er særligt populær med sine blanke, grønne blade og røde bær, der lyser op i vintermørket. Laurbærkirsebær har en smuk, stedsegrøn bladform, mens buksbom danner tætte, kompakte buske, der kan klippes i forskellige former. Disse planter er nemme at passe og kræver minimal beskæring for at holde dem i form.

Planter, der giver struktur

Planter, der giver struktur, er særligt værdifulde i haven. Høje, oprejste vækster som bambus, prydgræsser og sibirisk iris kan skabe en flot baggrund for de farverige blomsterplanter. Disse strukturgivende planter bidrager med en stærk vertikal dimension og kan hjælpe med at indrammme og definere forskellige zoner i haven. De høje, oprejste vækster giver også læ og skygge, hvilket kan være gavnligt for mere sarte planter. Når man vælger strukturgivende planter, er det vigtigt at overveje deres endelige størrelse, så de ikke kommer til at dominere for meget i haven.

Planter, der er velegnet til indhegning

Mange forskellige hækplanter egner sig godt til at skabe en levende indhegning i haven. Buksbom er en klassisk hækplante, da den er nåleformet og tæt. Den kræver dog en del beskæring for at holde formen. Laurbærkirse er også en god mulighed, da den har store, blanke blade og kan blive op til 3 meter høj. Liguster er en hurtigtvoksende hæk, der kan klippes i forskellige former. Den har små, grønne blade og hvide blomster om foråret. Sidst men ikke mindst er bøg et godt valg, da den har flotte, grønne blade om sommeren og bronzefarvet løv om efteråret.

Planter, der er smukke i krukker

Mange farverige hækplanter egner sig også utroligt godt til at blive dyrket i krukker eller andre beholdere. Eksempelvis kan man plante en busk af rød kornel i en stor krukke, som vil give et flot, rødt indslag i haven. Ligeledes kan man vælge en busk af gul kornel, som vil lyse op med sine gule blomster. Derudover er der også mulighed for at plante stauder som f.eks. lavendel eller stenbræk i krukker, som vil give et smukt og duftende indslag. Uanset hvilke planter man vælger, vil de farverige hækplanter i krukker være med til at skabe liv og stemning i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.